Hyrläkare

En hyrläkare är helt enkelt en läkare som anlitas genom bemanning istället för en mer permanent anställning. Det är därför vanligt att hyrläkare tas in när ett sjukhus, en vårdcentral eller liknande har tillfälligt behov av mer resurser och inte har tid eller möjlighet att sätta igång en rekrytering av en läkare. Detta kan vara över enskilda pass där det behövs, eller på deltid utöver eller istället för en ordinarie anställning. Det är också användbart med hyrläkare inom primärvården på glesbygden, där det inte finns lika stort behov hela tiden.

Arbeta som hyrläkare - Bemanningsföretag

Är du intresserad av att arbeta som hyrläkare? Det är vanligt att göra det på ett bemanningsföretag, vilket är populärt för att det ger dig som hyrläkare mer säkerhet än om du på egen hand måste sköta jobbet med att leta upp sjukhus och vårdcentral att jobba på.

Dedicare

Dedicare är ett bemanningsföretag som är verksamt i hela Norden, och är det största i området som arbetar med bemanning av vårdyrken. Företaget grundades 1996, och arbetar med såväl läkare i början av karriären som erfarna specialister, för att kunna möta alla typer av behov. Läkare som är intresserade kan ansöka på de uppdrag som Dedicare publicerar på sin webbsida, men kan också göra en intresseanmälan för att bli kontaktade om fler uppdrag, t.ex. att jobba som hyrläkare, som inte ligger uppe offentligt. Från arbetsgivarens perspektiv samarbetar de för att ta fram många lämpliga kandidater baserade på kravprofilen för uppdraget, och garanterar att läkarna är behöriga och har genomgått relevanta tester.

Till Dedicare

Bonliva

Bonliva grundades 2011, och är ett av de största bemanningsföretagen i Sverige inom vård och omsorg, och är utöver verksamheten i Sverige också verksamma i Norge. De vänder sig till såväl allmänläkare inom primärvården som specialiserade roller såsom psykiatri och radiologi, och ser att hyrläkare har minst två års erfarenhet - men detta kan variera uppåt beroende på vad som krävs av ett särskilt uppdrag. Det går inte att se alla tillgängliga uppdrag på företagens webbsida, utan det krävs att du som är intresserad skickar in en intresseanmälan för att bli aktuell för den stora mängden uppdrag som har lagts upp av arbetsgivare.

Till Bonliva

Läkarjouren

Läkarjouren är ett välrenommerat bemanningsföretag inom vården som grundades 1989 av läkare för läkare. De erbjuder möjligheten att arbeta som hyrläkare, vilket är både flexibelt och utvecklande. För att bli en hyrläkare hos Lakarjouren krävs svensk läkarlegitimation och minst två års yrkeserfarenhet inom ditt område. Specialistläkare bör ha relevanta specialistbevis. Arbetet som hyrläkare ger dig möjlighet att styra dina arbetstider, utföra uppdrag i hela Sverige och Norge, och njuta av en varierad arbetsmiljö. Lakarjouren fokuserar på att hitta rätt läkare för varje uppdrag och erbjuder stöd och boende när arbetet är på en annan ort.

Till Läkarjouren

Sverek

Sverek, tidigare känt som Svensk Läkarrekrytering, är ett bemanningsföretag som grundades 2001, och som är verksamma inom bemanning av vården i hela Sverige, samt sedan 2021 även i Norge. De har en stor mängd av uppdrag för hyrläkare på alla håll i landet, varav ett urval går att se på den publika webbsidan - men för att få tillgång till alla relevanta uppdrag krävs det att du som hyresläkare skickar in en intresseanmälan till firman. Konsultchefen har som mål att svara inom en arbetsdag efter att intresseanmälan har kommit in, varefter du kan börja boka in dig på uppdrag på alla regioner i Sverige.

Till Sverek

Agila

Agila är ett bemanningsföretag som grundades 2008, och som arbetar med bemanning inom flera områden - inte bara sjukvård, utan också sådant som lärare och socionom - och är verksamma över hela Sverige och hela Norge. För att komma igång och börja kunna ta dig an uppdrag för dem krävs det att du antingen ringer dem eller skickar in en skriftlig intresseanmälan digitalt, varefter du får tillgång till uppdrag inskickade av arbetsgivare som är lämpliga för dig, din kompetens och din erfarenhet inom läkaryrket, både i Sverige och Norge. Uppdragen är av varierande längd, och kan innebära enstaka pass eller vara mer långsiktiga.

Till Agila

Curaliv

Curaliv är ett bemanningsföretag som grundades 2014, och är ett av de snabbast växande i branschen. De fokuserar på bemanning inom sjukvård, och är verksamma i hela Sverige samt i vissa delar av övriga Norden. Företaget arbetar tillsammans med de flesta regioner i Sverige, och har dagligen hundratals uppdrag att välja på, vilket innebär att du så gott som alltid har något att välja på. De tio senast inkomna uppdragen går att se på deras webbsida för att få ett hum om hur uppdragen kan se ut, men för att kunna boka in sig på uppdrag krävs det att du skickar in en intresseanmälan.

Till Curaliv

Fördelar med att hyra läkare

Det finns flera fördelar med att hyra in bemanningsläkare via företag, och ett av de stora är att det på kort varsel går att få hjälp under perioder när sjukhuset eller vårdcentralen har mer tryck än normalt. Ett annat är att hyra läkare kan innebära ett billigare sätt att se till att glesbygden har tillgång till sjukvård när det faktiskt behövs.