Vad är
Rusta och Matcha 2?

Rusta och Matcha är en tjänst som erbjuds av Arbetsförmedlingen tillsammans med leverantörer. Syftet med tjänsten är att hjälpa arbetssökande att komma ut i arbete eller påbörja reguljära studier. Programmet fokuserar på att erbjuda skräddarsytt stöd och vägledning till deltagarna för att öka deras chanser att hitta arbete eller påbörja utbildning.

Så fungerar Rusta och Matcha 2

När Arbetsförmedlingen har bedömt att en arbetssökande bör delta i Rusta och Matcha 2, är det upp till deltagaren att välja en leverantör. Tillsammans med en handledare från leverantören skapar deltagaren ett skräddarsytt schema med målet att säkra anställning eller påbörja en utbildning. Dessa aktiviteter kan inkludera att knyta kontakter med potentiella arbetsgivare, få stöd vid jobbsökande, ta del av information om tillgängliga utbildningar och ta emot vägledning.

Rusta och Matcha leverantörer

Nedan finner du några exempel på leverantörer inom Rusta och Matcha som kan hjälpa dig att komma in på arbetsmarknaden eller påbörja en utbildning.

enRival

Om du är arbetssökande och strävar efter att komma in på arbetsmarknaden eller påbörja en ny utbildning, så är Rusta och Matcha 2 via EnRival det perfekta steget för dig. De har en lång och framgångsrik historia när det kommer till att hjälpa individer som dig att hitta rätt väg till sysselsättning. Med deras engagerade team och personliga vägledning kan du förvänta dig skräddarsytt stöd som inkluderar allt från intervjuträning och kontakt med arbetsgivare till hjälp med att skapa professionella ansökningshandlingar och studie- och yrkesvägledning. enRival är här för att stärka din kompetens och öka dina möjligheter att komma närmare ditt mål.

Karrirärkonsulten

Med Rusta och Matcha hos Karriärkonsulten får du den support och vägledning du behöver för att framgångsrikt ta dig närmare din önskade sysselsättning eller utbildning. De erbjuder allt från intervju- och ansökningshantering till studie- och yrkesvägledning samt aktivt nätverkande med arbetsgivare. Deras erfarna jobbmatchare har insikter om arbetsmarknaden och kan matcha din kompetens med rätt arbete. Med Karriärkonsulten får du en chans att öka dina möjligheter till anställning och utveckling. Läs mer om Rusta och Matcha 2.0 hos Karriärkonsulten för att ta nästa steg mot yrkeslivet.

För vem passar tjänsten?

Rusta och Matcha är en tjänst som passar olika grupper av arbetssökande och personer som vill förbättra sina anställningsmöjligheter. Det är särskilt användbart för:

Arbetssökande

För personer som letar efter arbete och behöver stöd och vägledning för att hitta rätt jobbmöjligheter och utveckla sina färdigheter.

Personer med avstånd till arbetsmarknaden

Rusta och Matcha kan vara särskilt fördelaktigt för personer som bedöms ha svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, till exempel på grund av långtidsarbetslöshet eller brist på relevant arbetslivserfarenhet.

De som vill omskola sig eller vidareutbilda sig

Tjänsten kan vara till nytta för dem som överväger att byta karriär eller som behöver ytterligare utbildning och information om utbildningsmöjligheter.

Personer som behöver individuell vägledning

Rusta och Matcha erbjuder individuellt anpassad vägledning och stöd, vilket gör det lämpligt för de som behöver skräddarsydda planer och rådgivning.

Arbetssökande med olika behov

Tjänsten kan anpassas för att möta olika behov, inklusive de som behöver hjälp med att hitta lediga jobb, förbättra sina CV:n eller utveckla sina yrkeskunskaper.

Rusta och Matcha 2 krav

Kraven för att delta i Rusta och Matcha 2 är flexibla och inriktade på att stödja individer med olika behov. Här är några av de grundläggande kraven:

  • Du måste vara en arbetssökande som vill komma in på arbetsmarknaden eller påbörja en utbildning.
  • Arbetsförmedlingen gör en bedömning av dina behov och bedömer om Rusta och Matcha 2 är lämpligt för dig.
  • Efter Arbetsförmedlingens bedömning får du möjlighet att välja en leverantör som kommer att stödja dig genom programmet.
  • Tillsammans med din valda leverantör utformas ett individuellt anpassat schema som tar hänsyn till dina förutsättningar och mål.
  • Programmet har ett starkt fokus på att hjälpa deltagare att nå arbete eller utbildning. Ersättningen till leverantörerna kan variera beroende på hur långt ifrån arbetsmarknaden deltagarna bedöms stå.
  • Standardtiden för deltagande i Rusta och Matcha 2 är sex månader, men programmet kan förlängas vid behov, upp till ett år.